Välkommen till Bokkatalogen.fi.

Här kan du läsa Bokkatalogen 2019 i e-format:

 

 

 

Förordet i Bokkatalogen 2019

Valet är ditt

En bok är en bok är en bok. I dag är trädgården vild och prunkande rik, böcker finns för alla smaker, alla åldrar och alla tillfällen. Samtidigt ökar möjligheterna, vi är omgivna av mer kunskap och underhållning än vi klarar av. Så det gäller att välja – vad gör dig allra lyckligast? Vilken näring behöver din själ innan du släcker lampan för natten? Vad får dig att glömma tid och rum? Föredrar du historia, fördjupande fakta eller gillar du att drömma dig bort? Kanske krypa under huden på någon som har det ännu värre än du själv? Finner du tröst i poesin, vill du återuppliva det förgångna eller färdas in i framtiden? Oberoende av valet är du som läsare alltid medskapare till en bok. Dina inre bilder är unika och värdefulla. 

Läsningen är oerhört viktig. Vi vet att den utvecklar vårt språk och vår tankeförmåga, men den formar också vår empati. Forskning visar att skönlitteraturen hjälper oss att tänka oss in i en annans situation och empati ger oss möjligheten att fatta beslut som gynnar andra än oss själva. Vi blir mer empatiska av att ta del av andras livsöden och berättelser och därför får blivande läkare och sjukskötare numera läsa romaner som en del av sin utbildning. Visst, vi behöver språket och tankeförmågan, vi behöver ju vassa hjärnor som för samhället och världen framåt. Men samtidigt vet vi att en vass hjärna i kombination med ett hårt hjärta kan vara riktigt farligt. De vassaste hjärnorna behöver gå i par med de mjukaste och mest empatiska hjärtana, då förs samhället och världen framåt på bästa tänkbara sätt.

Läsning tränar också vårt djuptänkande och ökar koncentrationsförmågan, men bäst av allt – att läsa är både roligt och tillfredsställande. Så luta dig bakåt i din favoritfåtölj, låt dig förföras, smaka på språket eller dela en bok med barn och vänner. Samtal om böcker är samtal om livet. 

Den vanligaste frågan vi får som läsambassadörer är: vad gör ni egentligen? Svaret är lika enkelt som knepigt – vi strävar efter att alla växande människor ska finna sin väg till läsning och läslust. En bra bok kan jämföras med hemlagad mat, ett förtroligt samtal, en promenad i naturen. Det finns en bok för alla och lösningen stavas kvalitetstid. Och tänk att den här katalogen kryllar av lösningar!
 

Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass

Finlandssvenska läsambassadörer 

 
 
© Bokkatalogen, c/o Stil&form, Storkärrsvägen 30, FI-04130 Sibbo, FINLAND