Välkommen till Bokkatalogen.fi.

Här kan du läsa Bokkatalogen 2022 i e-format:

 

 

 

Välkommen med i Bokkatalogen 2022

Tack för alla bidrag till Bokkatalogen 2022. Katalogen utkommer till bokmässan i Helsingfors, och delas ut med Hufvudstadsbladet, Östnyland, Västra Nyland, Åbo Underrättelser och Österbottniska Posten. Katalogen kommer också att finnas i bokhandlar och på bibliotek m.m.


Foto: Niina Rodionoff

Förordet i Bokkatalogen 2022

Vårt gemensamma ansvar

Hon dröjde sig kvar efter lektionen och när alla andra studerande lämnat klassrummet kom hon fram till mig vid lärarbordet. Hon hade dyslexi och mitt ämne var inte det lättaste för henne, framför allt inte läsandet. Under armen hade hon en nordisk roman som hon valt utgående från en gemensam klasslista. 
    ”Jag lånade den här boken bara på grund av pärmen. Och vet du vad – nu kan jag inte lägga den ifrån mig. Jag måste till och med ta den med till en fest i fredags”, sa hon. 
    För första gången såg jag hennes ögon glittra av glädje när hon talade om läsning. Hon tog fram boken och strök den över pärmen som om hon rent fysiskt velat ta in den. Huset med den blinda glasverandan av Herbjørg Wassmo blev hennes nyckel och inspiration till läsning. 

I Nationella läskunnighetsstrategin (Utbildningsstyrelsen, 2021) är visionen att Finland ska vara världens mest mulitlitterata land 2030 med en läsande livsstil som grund för jämlikhet, bildning och välfärd. Strategin innehåller tre riktlinjer: att skapa och stärka strukturer för det läsfrämjande arbetet, att stärka kompetensen vad gäller multilitteracitet samt att inspirera till läsning och göra läskunnigheten mer mångsidig. 
    Följande steg är att förverkliga och konkretisera det som slås fast i strategin. Det finns inte endast en väg till läsandet, det finns många. För vissa handlar det om att hitta rätt pärm, för andra kan medietexter vara inkörsporten medan någon fastnar för ljudböcker. Det läsfrämjande arbetet görs inte endast av myndigheter, inte endast av skolan, inte endast av föräldrarna, inte endast av samhället. Det är ett arbete som görs gemensamt av oss alla. Det görs som högläsning hemma i soffan, det görs under vilken lektion som helst i skolan, det görs med hjälp av digitala verktyg, det görs med hjälp papper och tryckt text, bilder och ljud. Läsandet är ditt, mitt och allas gemensamma angelägenhet. 
    
Ibland är läsandet en inspiration, ett jobb, en väg till kunskap, en avkoppling, en flykt, ett tidsfördriv, ett ställningstagande, en protest, en hemlighet, en tröst. I slutändan är läsandet en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Men någonstans ska det börja, få fotfäste och växa. Och i den processen behövs du. 

 

Pamela Granskog
undervisningsråd, Utbildningsstyrelsen

Foto: Niina Rodionoff
 
 
© Bokkatalogen, c/o Stil&form, Storkärrsvägen 30, FI-04130 Sibbo, FINLAND