Välkommen till Bokkatalogen.fi.

Här kan du läsa Bokkatalogen 2021 i e-format:

 

 

 

Välkommen med i Bokkatalogen 2022

Tack för alla bidrag till Bokkatalogen 2022. Katalogen utkommer till bokmässan i Helsingfors, och delas ut med Hufvudstadsbladet, Östnyland, Västra Nyland, Åbo Underrättelser och Österbottniska Posten. Katalogen kommer också att finnas i bokhandlar och på bibliotek m.m.


Fotograf: Marica Rosengård.

Förordet i Bokkatalogen 2021

Läs!

Paketet jag överräckte till min guddotter var hårt och rektangulärt. Åttaåringen klämde på paketet en halv sekund och frågade sen tonlöst:
– Är det en bok igen?

Klart det var en bok igen, en fin och välvald bokgåva. Goda féer förser sina gudbarn med böcker, många böcker. 

– Ja, sa jag. 
– Tack, sa hon, för hon var ändå ett väluppfostrat barn. Sen la hon det oöppnade paketet på hallbordet och rusade tillbaka till de stojande kalasgästerna. 

I dag är hon själv mamma till en liten tös. Böckerna har hon kvar, nu går de i arv. 

Mina bokhyllor är fulla. Det hindrar mig inte från att skaffa fler böcker. Vi har dem i travar överallt. Romaner, diktsamlingar, faktaböcker, fackböcker, bilderböcker, novellsamlingar, kokböcker, notböcker. Dem jag fått i gåva minns jag självklart vem som gett. Jag önskar mig böcker, får böcker, köper böcker, ger bort böcker. 

Läser gör man för sig själv, men att samtala kring gemensamma läsupplevelser är utvidgad läslycka. Läsglädje. Läslycka. Det är ingen slump att vi har sådana ord i förrådet. 

”Man behöver lära sig tänka i någon annans ställe, från en plats där man själv inte befinner sig”, skrev den tysk-judiska filosofen Hannah Arendt. Omkring sig såg hon totalitära ideologier devalvera människovärdet till noll och kuva all medmänsklighet – och bränna böcker. 

Berättelser ruskar om våra invanda tankemönster, de lär oss hur andra resonerar och reagerar. De ger oss nycklar till gåtor hos både andra och oss själva. Det är en emotionell utveckling, ett människoblivande som pågår hela livet och som är av största betydelse för vår livskvalitet. Förmågan att förstå att allt inte handlar om jag, mig och mitt är själva murbruket i vårt samhällsbygge. 

Vår finlandssvenska litteratur hjälper oss också att se hur brett och innehållsrikt Svenskfinland är. Varje författare skriver fram det svenska i Finland ur sin specifika synvinkel. Den finlandssvenska litteraturen är tusentals olika röster, ansikten och berättelser. Det är rikt. Läs!  

Wivan Nygård-Fagerudd 
kulturjournalist och ordförande 
för Svenska folkskolans vänner

Foto: Marica Rosengård
 
 
© Bokkatalogen, c/o Stil&form, Storkärrsvägen 30, FI-04130 Sibbo, FINLAND